هرآنچه که باید در مورد گل مرجان بدانید

گل مرجان

گل مرجان یا افوربیا میلی از خانواده افوربیاهاست و زیستگاه اصلی آن ماداگاسکار می‌باشد. این گیاه آپارتمانی ساقه‌ای گوشتی داشته و مانند نخل ماداگاسکار و کاکتوس‌ها در ساقه خود دارای خارهای تیز و بلند می‌باشد. برگ‌های مرجان سبز روشن بوده و در تمام طول ساقه نمایان می‌شود. مرجان از گیاهان گل‌دار بوده که گل‌های آن بسیار زیبا و خیره کننده است و در صورت وجود شرایط ایده آل در تمام سال گلدهی می‌کند و گل‌های آن عمری تقریباً زیاد دارند. گل‌های این گیاه به رنگ سفید، سفید و زرد، سفید و قرمز، صورتی، قرمز و… بوده و تنوع رنگ در گل‌های آن بسیار زیاد می‌باشد.

این گیاه از لحاظ اندازه به دو نوع بزرگ و مینیاتوری تقسیم می‌شود. شاخه‌ها برگ‌ها و گل‌های نوع مینیاتوری کوچک‌تر از سایر گونه‌ها می‌باشد. مرجان مینیاتوری گل‌های ریزتر و برگ و ساقه کوچک‌تری نسبت به مرجان معمولی دارد اما شرایط نگهداری در هر دو یکسان می‌باشد.

 

گل مرجان

 

نگهداری از گل مرجان در فصل زمستان

در فصل سرما ، گیاه مرجان باید 4-6 هفته استراحت در دمای کمی خنک تر در حدود 15 درجه سانتیگراد نگهداری شود. اصطلاحاً می توانید این کار را با خشک کردن خاک انجام دهید. این بدان معنی است که مقدار آبیاری را به تدریج کاهش دهید تا فقط گیاه زنده بماند.

 

شرایط نگهداری از گل مرجان

 نور مناسب گل مرجان

مرجان به نور زیادی احتیاج دارد که آفتاب کامل بهترین تأمین کننده نور برای آن است. هرچه نور کامل‌تری به این گیاه بتابد هم رشد بیشتری داشته و هم گیاه پر برگی خواهید داشت. این گیاه برای اینکه گل‌های بسیاری بدهد نیاز به نور مناسب دارد. البته آفتاب داغ ظهر تابستان برای آن مناسب نیست و بهتر است در این فصل نور فیلتر شده به گیاه بتابد.

 

دما مناسب گل مرجان

مرجان طیف دمایی گوناگونی را تحمل می‌کند اما بهترین دما برای رشد آن دمای بین ۲۰ تا ۳۰ درجه می‌باشد. این گیاه در فصل گرما تا دمای ۳۵ درجه را نیز می‌تواند تحمل کند اما رشد آن کند شده و حتی ممکن است متوقف شود. در فصل سرما دمای مرجان از ۱۵ درجه کمتر نشود چون به شدت به دمای پایین حساس بوده و ممکن است گیاه شما از بین برود. این گیاه به تهویه هوای مناسب احتیاج دارد و اگر از آن در داخل آپارتمان نگهداری می‌کنید حتماً هوای تازه به گیاه خود برسانید.

آیا گیاه مرجان در شرایط خشکی مقاوم است ؟

گیاه مرجان یک گیاه بیابانی نیست اما توانایی لازم برای مقابله با شرایط خشکی را تا مدت مشخصی خواهد داشت.

 

 نحوه آبیاری گل مرجان

مرجان مانند کاکتوس‌ها بافت گوشتی داشته و می‌تواند آب را درون خود ذخیره کند. این گیاه به خاک خشک احتیاج دارد و نم دار بودن خاک به مدت طولانی باعث از بین رفتن آن می‌شود. آبیاری زیاد و باتلاقی بودن خاک باعث ریزش برگ‌های آن و ژله‌ای شدن ساقه می‌شود که پس از مدتی گیاه به طور کامل از بین می‌رود. برای آبیاری این گیاه صبر کنید تا خاک کاملاً خشک شود حتی اجازه دهید یک یا دو روزی از خشکی کامل خاک بگذرد و سپس گیاه را آبیاری کنید.

 

محصولات تخفیف دار

 

 خاک مناسب گل مرجان

مرجان به نوع خاک حساسیت نشان نمی‌دهد و می‌تواند در انواع گوناگون خاک‌ها رشد کند اما احتیاج است برای جلوگیری از پوسیدگی آن از خاکی با زهکشی خوب استفاده شود تا آب را از خود عبور داده و از باتلاقی شدن خاک جلوگیری کند. می‌توان گفت بهترین ترکیب همان ترکیب خاک کاکتوس‌ها می‌باشد. بهتر است مقداری کود طبیعی نیز به خاک اضافه کنید تا بهترین نتیجه را در رشد خود داشته باشد.

 

کوددهی گل مرجان

برای رشد بهتر و جبران کمبود مواد معدنی بهتر است گیاه را در فصل رشد ( اوایل بهار تا اواخر تابستان) کوددهی کنید. از کودهای پتاس بالا و ازت پایین برای این گیاه استفاده کنید.

 

 رطوبت مورد نیاز گل مرجان

این گیاه می‌تواند هوای خشک را تحمل کند اما در صورت وجود رطوبت رشد بهتری دارد. غبارپاشی بر روی گل‌ها و برگ و ساقه آن توصیه نمی‌شود چون ممکن است گیاه دچار بیماری قارچی شود.

 

 هرس کردن گل مرجان

برای اینکه گیاه پر برگ و ساقه و درشتی داشته باشیم بهتر است مرجان را هرس کنید. سر ساقه ها را برش بدهید و صبر کنید تا از کناره‌های آن شاخه‌های جدید ظاهر شود. با هرس کردن می‌توانید فرم گیاه را زیبا کنید و گیاه گرد و تو پر داشته باشید.

این گیاه شیره سفید رنگی دارد که می‌تواند باعث حساسیت شود. حتماً هنگام هرس کردن از دستکش مخصوص استفاده کنید تا به پوست شما آسیب نرسد. این گیاه برای حیوانات مضر بوده و باعث اختلال در سیستم‌های بدن حیوانات می‌شود بنابراین دور از دسترس حیوانات جونده نگهدارید و همچنین مراقب کودکان خود باشید.

برای جلوگیری از رشد بیش از حد گیاه مرجان چه اقدامی لازم است ؟

بهترین اقدام قلمه زنی ریشه های گیاه و در صورت لزوم هرس کردن آن است.

 

جدیدترین محصولات

 

چگونگی تکثیر گل مرجان

تکثیر گل مرجان از طریق بذر

تکثیر گیاه افوربیا میلی از طریق بذر، دارای زحمت بیشتری نسبت به تکثیر از طریق قلمه است، ولی ممکن است. برای این منظور، کاشت بذرها در لایه ای از مخلوط مناسب رشد بذر، با یک لایه نازک از خاک و مرطوب نگه داشتن آن ممکن است. در آخر هم نیاز به پوشاندن گلدان با پلاستیک می‌باشد که بهترین شرایط را برای جوانه زدن بذرها فراهم کنیم.

در نهایت باید گلدان را در مکانی گرم و روشن قرار دهید ولی از تابش نور مستقیم خورشید به گیاه جلوگیری کنید. برای جلوگیری از قارچ‌ها و پوسیدگی هر روز باید روکش گلدان را برای مدت کوتاهی برداشته تا کمی گردش هوا ایجاد شود. بعد از گذشت ۳ تا ۴ هفته، معمولاً اولین جوانه‌ها دیده می‌شوند. هنگامی که اندازه آن‌ها به حدود ۱۰ سانتی‌متر رسید، می‌توان آنها را برای مراقبت بیشتر به گلدان‌های کوچک منتقل نمود.

 

تکثیر گل مرجان از طریق قلمه

بهترین زمان برای تکثیر گیاه از طریق قلمه فصل بهار است. هنگامی که ممکن است گیاه هرس شود. برای اینکار باید قلمه‌هایی به طول ۸ تا ۱۰ سانتی‌متر برید و برگ‌های قسمت انتهایی را جدا کرد. بعد از این مرحله، شما شیره سفید رنگی را مشاهده می‌کنید که از گیاه بیرون می‌آید. قلمه را در آب ولرم قرار دهید تا بیرون آمدن شیره قطع شود.

سپس برای مدت ۱ تا ۲ روز قلمه را در محیط خشک قرار دهید. بعد از گذشت ۲ روز می‌توانید آن‌ها را در گلدانی با مخلوط پیت و ماسه بکارید و آنها را در مکانی با نور غیر مستقیم و گرم قرار دهید. دمای محیط را بین ۲۲ تا ۲۵ درجه سانتی‌گراد نگه دارید و مکانی نزدیک به وسایل گرمایشی می‌تواند گزینه مناسبی باشد تا ریشه‌ها تشکیل شوند. مخلوط خاک باید برای مدت حدوداً ۴ هفته مرطوب نگهداری شود تا ریشه‌ها تشکیل شوند. حالا می‌توانید گیاهان جوان خود را به تدریج به محیط روشن تر منتقل نمایید.

 

چگونگی تکثیر گل مرجان

 

تعویض گلدان گل مرجان

همانطور که گفته شد، این گل رشد آهسته ای دارد. بنابراین هر سال و حتی هر دوسال یکبار نیاز به تعویض گلدان خواهد داشت.

بهتر است در زمان تعویض گلدان از خاک تازه برای گیاه استفاده کنید. در این صورت گیاه شما احتیاج به کوددهی نداشته و به بهترین شکل به رشد خود ادامه می دهد.

 

آیا گیاه مرجان سمی است ؟

ساقه و ریشه گیاه مرجان دارای ماده ای سفید رنگ و چسبنده و به شدت سمی است و بنابراین این گیاه را دور از دسترس کودکان و پرندگان خانگی خود قرار دهید و برای دست زدن به این گیاه از دستکش استفاده کنید و در صورت تماس دستتان با این ماده سمی سریعا دستان خود را با آب و صابون شستشو دهید . در صورتی که این ماده سمی به درون چشمتان نفوذ کرد ، به منظور انجام مراقبت های پزشکی سریعا به پزشک مراجعه کنید.

 

بیماری های گیاه مرجان

زرد شدن و ریزش برگ ها

یکی از رایج ترین مشکلاتی که برای گل مرجان اتفاق می افتد، زرد شدن و ریزش برگ هاست که معمولا در پی آبیاری زیاد رخ می دهد. در صورت مشاهده این مشکل فاصله بین 2 آبیاری را زیاد کرده و اجازه دهید خاک گیاه خشک شود.

 

چرا گیاه مرجان گل نمی‌دهد؟

این مشکل در پی نور کم و کم بودن مواد مغذی گیاه ایجاد می شود. ابتدا خاک گیاه را تعویض کرده، یا از کود های مایع حاوی نیتروژن استفاده کنید و سپس گل مرجان را در نقطه پر نور قرار دهید.

 

پرفروش ترین محصولات

 

کم رنگ شدن برگ ها

کوددهی زیاد و عدم دریافت نور کافی باعث ایجاد این مشکل می شود. کوددهی را متوقف کرده و گیاه را به محل پر نور انتقال دهید.

 

خشک شدن برگ ها گل مرجان

گرمای زیاد، کمبود مواد غذایی و قرارگرفتن در محیط خشک می تواند علت های ایجاد این مشکل باشد.

 

سیاه شده ساقه

آبیاری زیاد باعث پوسیدگی ریشه و در نتیجه موجب سیاه شدن ساقه گیاه می شود.

گیاه را از خاک خارج کرده و ریشه را بررسی کنید. قسمت های خشک شده و لزج را با قیچی جدا کرده و به مدت یک هفته گیاه را در نور ملایم قرار دهید تا استراحت کند. سپس آنرا در خاک تازه بکارید و آبیاری کنید.

 

چه دلایلی باعث کاهش تعداد گل های گیاه مرجان می ‎شوند ؟

آبیاری بیش از حد ممکن است باعث پژمردگی گیاه و کاهش تعداد گل های آن شود. تنها کافیست نور مورد نیاز گیاه را تامین کنید و از نور دهی به آن در هنگام شب خودداری کنید.جدا کردن برگ های پوسیده نیز به رشد برگ های جدید آن کمک خواهد کرد. هرس بیش از حد گیاه و نوسانات دمایی نیز، ممکن است باعث کاهش میزان گلدهی این گیاه شود.

بیماری های گیاه مرجان

8 دیدگاه برای “هرآنچه که باید در مورد گل مرجان بدانید

  1. سارا میگوید:

    سلام. نور غیر مستقیم برای گل دادن مرجان کافی نیست؟
    خونه‌ی ما نور مستقیم نداره

  2. صدری میگوید:

    از خواندن این مطلب در باره ی گل مرجان استفاده کردم
    سپاسگزارم🌻🌹🍃

  3. Hamid میگوید:

    با درود فراوان ،مطلب برام بسیار آموزنده بود ،از راهنمایی شما سپاسگزارم درضمن بنده چندین گل مرجان دارم ودر بالکن نگهداری مینمایم، لطفا طریقه نگهداری را بفرمائید که چکار باید انجام دهم برای شاداب ماندن و طول عمر بیشتر این گل زیبا

  4. فریبا اعیانی فرد میگوید:

    سلام گل مرجان من قد کشیده و بلند شده ولی ساقه هاش خمیده شدن ؛ باید چکار کنم؟

  5. پوریا محمد پور میگوید:

    سلام وقت بخیر من یه گل مرجان بزرگ دارم که برگاش میریزه بهش کود هایه تقویتیه 2020دادم ولی فرداش بازهم برگاش ریخت برایه چی اینجوری میشه راه حل و درمانش چیه ممنون میشم اگه راه حلش رو بهم بگین .

    • گلگونه میگوید:

      سلام وقتتون بخیر
      به احتمال خیلی زیاد به دلیل آبیاری نامناسب این مشکل ایجاد شده
      اما باید دقت کنید که کدام برگهای گیاه ریزش دارند؛ قبل از ریزش خشک می شوند یا زرد می شوند یا برگهای بالایی گیاه ریزش دارند یا برگ هایی پایینی و قدیمی گیاه
      تمام این موارد در روند درمان گیاه تأثیر دارند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *