پرلیت یک نوع سنگ آتش فشانی از نوع سیلیکات بوده که به علت منجمد شدن گدازه های آتش فشانی مقداری آب (2 تا 5 درصد) در آن ذخیره می شود که توسط حرارت بین 400 تا 1300 درجه سانتی گراد آب موجود در داخل آن خارج شده و این عمل باعث می شود تا ماده خاکستری داخل آن تغییر رنگ داده و ماده ای سفید رنگ به نام پرلیت ایجاد گردد.
ماده مهم ساختار شیمیایی پرلیت، مقدار سیلیس موجود در دانه خام می باشد. و هر چه این سیلیس دارای حفره های بیشتر باشد، میزان انبساط آن افزایش می یابد. لازم به ذکر می باشد که هنگام پخت، دانسیته را باید در حد کمی نگه داشت.
نکته حائز اهمیت این می باشد که نباید مقدار اسیدیته پرلیت منبسط خنثی باشد. زیرا باعث کم و زیاد شدن عنصر های آهن، آلومینیوم و منگنز می گردد، که موجب آسیب رساندن در پرورش گیاهان می شود.
نحوه تشکیل خاک پرلیت؟
پرلیت در هیدروپونیک به طور عمده برای تکثیر گیاهان استفاده می شود زیرا خاک پرلیت معدنی ، خنثی و استریل است. خاک پرلیت نسبت به سایر مواد رشد گیاهان و جوانه زنی را تشویق می کند و قطعاً می توانید رشد سریع گیاهچه را تجربه کنید. می توان با مخلوط کردن آن با خزه ، ذغال سنگ نارس یا نارگیل ، به عنوان خاک گلدان از آن استفاده کرد. برخلاف خزه و ذغال سنگ نارس ، خاک پرلیت خیلی راحت تجزیه نمی شود ، بنابراین می توانید سال های زیادی پرلیت را ذخیره و استفاده کنید. مخلوط خاک پرلیت از هوادهی و زهکشی بسیار مناسبی برخوردار است. هنگامی که ریشه ها در جستجوی منبع آب رشد می کنند ، یک رسانه خوب زهکشی مانند پرلیت آنها را وادار به رشد سریع می کند و از ریشه های گیاه در برابر پوسیدگی جلوگیری می کند. احتمالاً افزودن پرلیت سریعترین راه برای افزایش زهکشی خاک باغ شماست.
کاربرد پرلیت
- صنعت کشاورزی و پرورش گل و گیاه
- گلخانه
- ساختمان سازی و بتن
- ریخته گری
- فیلتراسیون
- سنگشور کردن پارچه های جین
پرلیت کشاورزی چیست؟
ساختار میکروسکوپی پرلیت که از انواع بستر کشت هیدروپونیک بوده، به شکلی می باشد که با توجه داشتن حفره های زیاد با اینکه پر از آب نیز باشد، در حفره های خود حدودا 20 درصد اکسیژن نگه دارد و به واسطه ادغام اکسیژن و آب باعث افزایش کیفیت خاک گردد. بدین صورت که با نگهداری آب و اکسیژن در خود کمک به هوادهی و آب رسانی به خاک گردد و تغذیه گیاهان به خوبی صورت پذیرد.
پرلیت حرارت دیده (منبسط شده) دارای مصارف متعددی در صنایع مختلف، ازجمله صنعت کشاورزی و باغبانی است که برخی از مصارف آن در کشاورزی عبارتاند از:
رطوبت رسانی مطلوب به ریشهی گیاهان
مخلوط با خاک کشاورزی به عنوان سبک کنندهی خاک
استفاده در تولید نشاء و کشت هیدروپونیک: پرلیت منبسط به دلیل جذب بالای آب (حدود ۳ تا ۴ برابر وزن خود) در کشتهای بدون خاک، گلخانهها، صنعت تولید نشاء و نهال قابل استفاده است.
درصد اختلاط پرلیت در بستر کشت
بهترین بستر کشت در کشت هیدروپونیک ترکیبی از پرلیت و کوکوپیت و یا پرلیت و پیت موس میباشد (به نسبت ۵۰ /۵۰ در محصولات گلخانهای و ۵۰ درصد کوکوپیت، ۲۰ درصد پیت موس، ۳۰ درصد پرلیت در گیاهان آپارتمانی).
مزایای استفاده از پرلیت در کشاورزی و گلخانه
- آب رسانی به ریشه گیاهان
- هوادهی و رساندن اکسیژن مناسب به ریشه گیاهان
- به دلیل عایق گرما بودن از تغییرات دمایی در کشت گیاه جلوگیری می نماید.
- سبک شدن خاک پرورش گیاه
- امکان استفاده در کشت هیدروپونیک و کشت بدون خاک
ویژگی های خاک پرلیت
پرلیت در تهیه انواع خاک گلدان ترکیب می شود تا ساختار خاک را اصلاح ، رشد گیاه را بیشتر و اجازه ندهد خاک سفت و به هم چسبیده شود. برای این کار می توانید بسته به نیاز خود 10٪ – 50٪ پرلیت به خاک اضافه کنید. هرچه درصد پرلیت بیشتر باشد ، جریان هوا برای ریشه بیشتر خواهد بود اما در سطح ، شما باید مواد مغذی را بیشتر به سطح خاک اضافه کنید زیرا بیشتر مواد مغذی با آب اضافی تخلیه می شوند.
اگر می خواهید مواد مغذی و آب کمتری به مخلوط خود اضافه کنید ، 10-20٪ پرلیت را اضافه کنید خاک شما از جریان هوا برخوردار می گردد (برای ریشه ها عالی دارد) اما باید مواد مغذی و آب بیشتری اضافه می کنید.
پرلیت به دلیل استریل بودن، از ایجاد آفت جلوگیری می کند. و بر خلاف مواد عالی دیگر پوسیده نمی شود و خاصیت خود را در خاک برای مدت زمان بسیار زیادی حفظ می کند.
از ترکیب پرلیت با کوکوپیت و پیت ماس می توان برای پرورش توت فرنگی، انواع سیفی جات مانند گوچه فرنگی و خیار و کشت انواع گل و گیاه مانند بنجامین و گل قاشقی استفاده نمود.
خواص پرلیت
خاصیت در باغبانی
اگر به یک قطعه پرلیت باغبانی در زیر میکروسکوپ نگاه کنید ، خواهید دید که بسیار متخلخل است. حفره های پرلیت به ذخیره مواد مغذی و مقدار رطوبت مورد نیاز گیاه کمک می کند ، اما آب اضافی آن را دور می کند. این ماده غیر سمی ، تمیز ، عاری از بیماری و بسیار سبک و کار با آن آسان است.
خاصیت عایق بودن
این ماده به دلیل ارزان قیمت بودن و سبک وزن بودن در مصارف ساختمانی بسیار پرکاربرد می باشد.معمولاً به عنوان عایق و با محصولاتی مانند گچ سبک ، کاشی سقفی ، یا سنگ تراشی مخلوط می شود.
خاصیت ضد فیلتر بودن
به عنوان یک ماده تصفیه آب ، که اغلب برای فیلتر غلات و سایر مواد جامد در صنعت بیوشیمیایی مورد استفاده قرار می گیرد ، محبوب است.
انواع پرلیت
پرلیت در مجموع دارای دو نوع fine pearlite و coarse pearlite می باشد.در هنگام سرد کردن از آستنیت به پرلیت اگر اختلاف دما محیط با فولاد کم باشد (در واقع سرعت سرد کردن کم باشد)لایه های سمنتیت و فریت فرصت کافی برای جدا شدن از هم دارند که باعث ایجاد لایه های بزرگ تر می شود و coarse pearlite تشکیل می شود.ولی اگر اختلاف دما محیط با فولاد زیاد باشد (در واقع سرعت سرد کردن زیاد باشد)لایه های سمنتیت و فریت فرصت کافی برای جدا شدن از هم را ندارند که باعث ایجاد لایه های کوچک تر می شود و fine pearlite تشکیل می شود.
پرلیت ساختمانی چیست؟
پرلیت ساختمانی از مصالح به روز و استاندارد در ساخت و ساز ساختمانی می باشد و باعث افزایش سرعت روند ساخت و ساز می گردد. و با توجه به قیمت مناسب دارای ویژگی و مزایای بسیاری در صنعت ساختمان سازی از جمله عایق صوتی، عایق حرارتی و سبک سازی می باشد. از پرلیت در عایق کاری لوله های آب نیز استفاده می گردد که موجب کاهش صدای آب در جریان توی لوله ها می گردد.
سلام ممنون از مقاله خیلی خوبتون