یکی از بهترین گیاهان تصفیه کننده هوا ، گل گندمی است. این گیاه زیبا برای نگهداری داخل منزل به خصوص برای افراد مبتدی گزینه ی بسیار مناسبی است چرا که علاوه بر زیبایی و خواص بیشمار آن، نگهداری گل گندمی در منزل نیز نسبتا آسان است.
گل گندمی گیاهی همیشه سبز، بوته ای، سریع الرشد و از خانواده لیلیاسه است که بیش از 215 گونه مختلف دارد. این گیاه زیبا بومی مناطق گرم آمریکا، آفریقا و اروپا است و برای نگهداری داخل منزل گزینه ای مناسب است. ارتفاع این گیاه بین 25 تا 30 سانتی متر سانتی متر است و برگهای نازک آن رنگ ابلق سبز و کرم بسیار زیبا دارند. در صورت ایده آل بودن شرایط و در تابستان، گندمی به گل مینشیند و گلهای ستاره ای سفید کوچکی تولید میکند که جنبه ی تزیینی ندارند. در انتهای دمگل ها، گیاهان جدید و کوچکی نیز رشد میکنند که پاجوش های گندمی نامیده شده و با ریشه دار کردن آنها، میتوانید یک گیاه گندمی جدید داشته باشید.
به دلیل نیاز رطوبتی بالا، گندمی از گیاهان مناسب برای تراریوم نیز شناخته میشود و همچنین میتوانید آن را داخل آب بدون خاک نیز نگه داری کنید. اگر داخل خانه از حیوانات نگهداری میکنید و یا بچه ی کوچک دارید، اصلا نگران بودن گندمی در کنار آن ها نباشید چرا که یکی از خاصیت های این گیاه، قرار گرفتن در لیست گیاهان مناسب برای کودکان و حیوانات است. نگهداری گندمی در منزل آسان است و تنها با رعایت چند نکته ساده که در ادامه با آنها آشنا میشویم، میتوانید یک گندمی سالم، شاداب و پر برگ داشته باشید.
شرایط نگهداری گل گندمی
نور مناسب گل گندمی
گندمی از آن دسته گیاهانی است که میتواند تقریبا بدون نور نیز زنده بماند، اما قرار دادن آن در نزدیک پنجره و دریافت نور غیر مستقیم برای آن بهترین گزینه است. نوع ابلق آن به نور بیشتری نیاز دارد اما از قرار دادن آن در معرض نور مستقیم خورشید و نور بسیار کم خودداری کنید چرا که هر دو برای گیاه مضر است.
میزان آبیاری گل گندمی
مانند تمامی گیاهان هر زمان که خاک آن خشک شود باید به آبیاری اقدام کنید. در تابستان به دلیل گرم بودن هوا دفعات آبیاری را بیشتر کنید.
رطوبت مورد نیاز گل گندمی
گندمی دوستدار رطوبت است و به همین دلیل یکی از بهترین مکان ها برای نگهداری از آن، داخل حمام و سرویس بهداشتی است. بهتر است برای تامین رطوبت آن از روش غبار پاشی و ساخت جزیره کمک بگیرید. ساخت جزیره بهترین روش برای تامین رطوبت این گیاه است که به این صورت قابل اجراست : زیر گلدانی گیاه را پر از آب و سنگریزه کرده و گلدان را بر روی سنگریزه ها قرار دهید. آب داخل زیر گلدانی تبخیر شده و از سوراخ زهکش زیر گلدان وارد خاک میشود و از این طریق رطوبت مورد نیاز گیاه را فراهم میکند.
دما مناسب گل گندمی
گندمی نسبتا هر دمایی را تحمل میکند، حتی درجه حرارت صفر اما به دلیل بودن در زادگاهی با آب و هوای گرم، دوستدار دمای نسبتا متعادل و رو به بالا است. از قرار دادن گلدان در راهروهای بسیار سرد و فضای بیرون خودداری کنید. البته قرار دادن آن در هوای بسیار گرم نیز موجب آسیب رساندن به برگها خواهد شد.
پرفروش ترین محصولات
خاک مناسب گل گندمی
گندمی به دلیل داشتن ریشه های پر و گوشتی به خاکی سنگین تر نیاز دارد. خاک و کود آماده، خاک کمپوست و خاک باغچه و ماسه برای این گیاه مناسب ترین گزینه ها هستند.
کوددهی گل گندمی
در فصول رشد ( بهار و تابستان ) برای تقویت گیاه بهتر است هر 2 هفته یکبار از کودهای شیمیایی مخصوص گیاهان آپارتمانی و یا مخصوص گلهای زینتی استفاده کنید. همچنین استفاده از کودهای طبیعی مانند تفاله چای، پوست موز و … نیز برای این گیاه توصیه میشود.
زمان تعویض گلدان گل گندمی
همانطور که گفته شد گندمی گیاهی سریع الرشد است و به همین منظور بهتر است در صورت نیاز سالی یکبار گلدان را با یک سایز بزگتر تعویض نمایید. همچنین میتوانید در صورت ضعیف شدن گیاه در طی سال، خاک سطحی آن را با خاک جدید و غنی تعویض کنید.
چگونگی تکثیر گل گندمی
تکثیر گل گندمی با گیاهچه ها
به تعداد گیاهچه های تولید شده، گلدان استکانی تهیه کنید و درون آن خاک بریزید و کنار گیاه مادری قرار دهید. سپس انتهای گیاهچه را درون گلدان بگذارید و روی آن کمی خاک بریزید و تا ریشه زدن گیاهچه ها صبر نمایید و سپس آنها را از گیاه مادری جدا نمایید.
تکثیر گل گندمی از طریق بوته
بـرای تقسیم بوته گیاه مادری مورد نظر بایستی سالم، بدون آفت و دارای ساقههای بلند باشد کـه گیاهچههایی را همراه خود دارد. با جدا کردن این گیاهچههای کوچک از گیاه مادری و قرار دادن آنها در خاک حاصلخیز و یا آب، ریشه دار میشوند. پیشنهاد میشود، بـرای موفقیت بیشتر، گیاهچه را روی سطح خاک، در گلدانی با قطر ۹ سانتی متر حاوی کمپوست یا پیت بخوابانید و بـه آرامی فشار دهید. این راه را میتوانید با اتصال گیاهچهها بـه گیاه مادر و بدون جدا کردن آنها انجام دهید.
زمانی کـه ریشه دهی بـه اندازه کافی انجام شد و گیاه توسعه یافت، میتوان ارتباط ساقه را با پایه مادری قطع کرد. این گیاهچهها در آب نیز ریشه دار میشوند. از آب جوشیده سرد شده بـرای این راه استفاده کنید. همچنین بـرای تسریع در روند ریشه دهی میتوان انتهای گیاهچه را با پودر هورمون ریشه زا آغشته کرد.
تکثیر گل گندمی از طریق بذر
بذر را در فصل پاییز از گیاه بـردارید و آن را بـرای کشت در بـهار سال بعد نگهداری کنید. بذر گیاه گندمی را در گلدان دارای خاک مناسب و در لایه سطحی خاک بکارید. بـر روی سطح گلدان با پلاستیک شفاف بپوشانید و چند سوراخ بـرای تهویه در آن ایجاد کنید. در طول دوره جوانه زنی لازم است خاک گلدان همواره مرطوب باشد. دمای مناسب ۱۸ تا ۲۲ درجه میباشد. در شرایط مساعد، ۶ تا ۸ هفته طول میکشد تا بذرها جوانه بزنند.
آیا میتوان گندمی را در آب نگهداری کرد؟
گیاهان برای ادامه زندگی نیاز به مواد مغذی و انرژی دارند و این موارد در آب به تنهایی یافت نمیشود. گندمی نیز از این قاعده مستثنی نیست و برای زندگی طولانی مدت و تامین انرژی لازم نیاز به کاشته شدن در خاک دارد. میتوان از آب برای ریشه گرفتن از گیاهان جوان استفاده کرد اما زمانی که سیستم ریشه گندمی تشکیل شد باید آن را به خاک منتقل کرد.
هرس کردن گل گندمی
اگر برگهای گیاه به کلی قهوهای شدند، باید به فکر اقدامی اساسی باشید. تمامی این برگها را از گیاه جدا کنید. تعلل نکنید، چون این برگها دیگر سبز رنگ نخواهند شد. این کار را به کمک یک قیچی تیز انجام دهید. بین هر بار برش قیچی، تیغههای آن را با الکل تمیز کنید. اگر تعداد این برگها زیاد بود، بهتر است حذف آنها را در چند مرحله انجام دهید تا از وارد شدن شوک به گیاه جلوگیری شود.
در هر مرحله حدود 20 درصد آنها را از گیاه جدا کنید تا برگهای تازه تر ، بیشتر و بهتر رشد کنند.
آیا گل گندمی سمی است؟
گیاه گندمی در دسته گیاهان بی خطر برای حیوانات و انسانها قرار میگیرد. این گیاه حاوی سم یا عنصر خطرناکی نیست که مصرف آن برای حیوانات یا انسانها مضر باشد. در هر صورت این گیاه خوراکی نیست و البته بدیهی است که خورده شدن تعداد ریاد برگهای آن میتواند باعث ایجاد اشکال در دستگاه گوارشی شود.
آیا گندمی گل میدهد؟
بله گیاه گندمی میتواند گلهای سفید کوچکی تولید کند. این گیاه ساقههای باریک و بلندی دارد که گاهی تا یک متر میرسد که گاهی برگهای کوچکی بر روی آن است که گلهای سفید کوچکی روی آن شکوفه میزند. این گلها در شرایط مناسب میتوانند تا سه هفته بر روی گیاه باقی بمانند.
مشکلات گل گندمی و راه درمان آن
چرا برگهای گندمی زرد یا بی رنگ میشود؟
مهمترین دلیل برای زرد شدن برگهای گندمی نور نامناسب است. در صورتی که گیاه در نور بسیار کمی زندگی کند و مقدار مورد نیازش را دریافت نکند برگهای آن شروع به زرد شدن میکند. از سوی دیگر افراط در کوددهی و یا تامین بیش از حد مواد غذایی برای گیاه میتواند باعث بی رنگ شدن برگهای گیاه گندمی شود.
چرا برگهای گندمی قهوهای میشود؟
گندمی از بودن در خاکی بیش از حد خیس یا فضایی بیش حد مرطوب یا بیش از حد خشک خوشش نمیآید و آسیب میبیند. یکی از نشانههای این آسیب، قهوهای شدن برگهای گیاه است. در این حالت برگهای گیاه نرم، تیره و قهوهای رنگ میشوند و در طولانی مدت باعث مرگ گیاه میشود.
چرا گندمی گل نمیدهد؟
اگر گیاه گندمی شما گل نمیدهد احتمالا باید نور نامناسب را مقصر بدانید. نور زیاد یا نور کم میتواند باعث عدم گلدهی در گندمی شود.این گیاه در فصلهای مختلف نور مختلفی را میخواهد تا بتواند گل بدهد. بنابراین در تابستان باید مدت زمان بیشتری را در نور بماند و در زمستان به نور کوتاه مدتتری نیاز دارد.
پوسیده شدن برگ ها در نزدیکی خاک
گاهی ممکن است وسط گیاه از قاعده برگها شروع به پوسیدن کند. علت این پوسیدگی آبیاری بیش از اندازه است. برای درمان، سریعا آبیاری را قطع کنید و بعد از خشک شدن خاک آبیاری را از سر بگیرید. توجه کنید که این بار آبیاری را در فواصل طولانیتر و به مقدار کمتر انجام دهید تا گیاه نپوسد.
محصولات تخفیف دار
علت سوختگی نوک برگ گیاه گندمی
یک علت سوختن نوک برگهای گندمی نور مستقیم و شدید است. اگر گیاه در معرض نور مستقیم قرار دارد آن را به مکانی روشن با نور غیرمستقیم منتقل کنید. آبیاری کم نیز میتواند باعث این بیماری شود. گیاه را در تابستان هفتهای سه بار و در زمستان هفتهای یکبار آبیاری کنید. البته این تعداد حدودی است و شما میتوانید با بررسی خاک گیاه زمان آبیاری را تشخیص دهید. خشک شدن خاک به شما نشان می دهد که گیاهتان نیاز به آبیاری دارد.
نرم و شفاف شدن برگها
این عارضه به دلیل سرد بودن هوا اتفاق میافتد. گلدان گیاه را به محیط گرمتری منتقل کنید تا برطرف شود.
محو شدن نوار سفید وسط برگ ها
به دلیل کم نور بودن محیط است. گیاه را به مکانی پرنور دور از اشعه مستقیم آفتاب منتقل کنید.
خشک و ضعیف شدن برگها
ممکن است به دلیل دمای بالا باشد. گلدان را به مکان خنکتری منتقل کنید. قبل از انتقال می توانید گلدان را به مدت یک ربع در یک تشت آب قرار دهید.
لکه های قهوه ای روی برگها
قهوه ای شدن حاشیه و نوک برگ های گندمی ناشی از وجود زیاد عنصر فلوئور و بور است. برای درمان این بیماری خاک و کود گیاه را عوض کنید و از خاک و کود مناسب استفاده کنید. ممکن است لکه های قهوه ای رنگی روی برگ ها مشاهده شود که دلیل آن استفاده زیاد از مواد براق کننده بر روی برگ ها ی گیاه است. برای رفع این مشکل می توانید پارچه ای خیس بردارید و سطح برگ ها را با آن تمیز کنید.
آفات گیاه گندمی
شته
اگر حاشیه برگ های گیاه خورده میشوند، علت وجود شته است. شته ها با تغذیه از شیره گیاه باعث زرد شدن و ضعیف شدن برگ ها هم می شوند. اگر شته ها را از بین نبرید در نهایت باعث ریزش برگ ها می شوند.
کنه قرمز
این آفت باعث خاکستری و پژمرده شدن برگها و ایجاد تار عنکبوت در سطح زیرین آن ها می شود. برای مبارزه با این آفت از سم کنه کش طبق دستورالعمل استفاده کنید.
شپشک
شپشک ها در سطح زیر برگ و نزدیکی ریشه تجمع می کنند. این آفت هم مانند شته با تغذیه از شیره گیاه باعث زرد و ضعیف شدن برگ ها می شود. شپشک باعث ایجاد عسلک هم می شود یعنی سطح برگ ها چسبنده کند که باعث می شود گیاه منظره زشتی پیدا کند.
جدیدترین محصولات
پشه
پشه ها هنگام آبیاری گیاه از سطح خاک بلند شده و در خانه پراکنده می شوند. برا دفع پشه ها می توانید هر سه روز یک بار دو یا سه مرتبه محلول رقیق صابونی به همه جای گیاه اسپری کنید. اگر مشکل رفع نشد باید از سم های مخصوص استفاده کنید.
تریپس
این آفت از برگ گیاه تغذیه می کند و باعث به هم پیچیدن آن ها می شود. تریپس باعث ایجاد نقاط سفیر رنگی روی برگ ها می شود. برای مبارزه با این آفت از سموم سیستماتیک استفاده کنید.
آفت های قارچی
لکه هایی به رنگ قهوه ای و سیاه روی برگ ها ناشی از بیماری های باکتریایی و قارچی هستند.